Jedzenie w nieznanym miejscu

W czasie wakacji chętnie odwiedzamy nowe, nieznane miejsca. Stajemy się też bardziej spontaniczni i mniej uważnie podchodzimy do wielu kwestii. Dotyczy to również lokali, w których się stołujemy.

W ten sposób łatwo możemy nabawić się zatrucia pokarmowego. Latem bardzo chętnie sięgamy po szybkie przekąski, żeby nie tracić czasu, który możemy poświęcić na ciekawe rozrywki czy chociażby wylegiwanie się na plaży. Jeśli decydujesz się na jedzenie z budki, powinieneś być świadomy, że nie wszystkie takie miejsca spełniają wszystkie wymogi Sanepidu.

Składniki potraw mogą być nieodpowiednio przechowywane, a wysokiej temperaturze zepsują się bardzo szybko. Nie musisz rezygnować z kebabów czy hamburgerów za każdym razem, jednak w miarę możliwości jadaj lżejsze przekąski. Gdy znajdziesz chwilę na wizytę w porządniejszej restauracji, również możesz mieć problem z wyborem odpowiedniego lokalu.

Jest to jedna z niewielu sytuacji, w których tłok może być dobrym znakiem. Wybieraj miejsca, w których jest dużo ludzi. Może być to znakiem dobrej jakości potraw.

Taka wskazówka może okazać się niezastąpiona, gdy nie masz w danej okolicy zaufanych znajomych, którzy mogliby doradzić ci, gdzie najbezpieczniej byłoby zjeść.